Consumul de cafea : pericol sau ajutor?

Multi dintre noi depindem de o gura de cafea pentru a ne porni motoarele. Altii au nevoie chiar de mai multe guri sau chiar “plinuri” pentru a face fata unei zi . Sunt unii care folosesc cafeaua pentru a trece mai usor peste depresii sau anxietate cu toate ca aceasta bautura atat de apreciata creeaza mai multi hormoni de stres (lupta sau fugi) in sistemul nostru.
Sirurile de adrenalina pompate, avand ca initiator cafeaua, duc la retentia de mai mult cortizol, ceea ce duce la un ciclu vicios de mai mult stres si anxietate.

Pentru altii cafeaua este doar un simplu motiv de a iesi in oras sau de 'a sta la palavre'.

Aroma placuta si caldura, asocierea cu fumatul sau cu un biscuite sunt o alta fata a consumului de cafea ce ne ademenste mereu.
Intr-o lume plina de vicii autodistrugatoare cafeaua desi creaza depecafeandenta , este privita inca cu ingaduinta de foarte multi si asta si probabil datorita faptului ca este viciul la care se poate renunta cel mai usor. T
rei zile de dureri de cap si ai scapat. Sunt sigur ca multi dintre voi ati trecut prin asta si stiti prea bine ce inseamna, iar aceste zile pot fi mai multe sau poate mai putine , in functei de cate portii de cafea obisnuiam sa servim pe zi.
Este insa nevoie pentru multi dintre noi sa ne uitam la modul in care consumam cafeaua si sa intelegem daca trebuie sa reducem cantitatea sau poate chiar sa renuntam de tot la ea.
Desi cafeina se regaseste si in alte alimente sau bauturi precum ceaiul sau ciocolata, cafeaua contine cu adevarat cantitatea mare. Primul lucru insa la care trebuie sa te gandesti este daca esti in stare. Daca nu , inseamna ca te afli la un nivel de dependenta.

Modul in care consumul de cafea ne ridica starea de spirit si ne ajuta sa ne “pornim”

Cafeina este o substanta chimica naturala stimulanta numita trimetilxantina . Poate genera atat dependenta dar poate fi si de ajutor, precum ar putea aduce marturie atat Bach cat si Beethoven, ambii mari consumatori de cafea.
Cafeaua stimuleaza creierul pentru a produce neurotransmitatorul dopamina ocupand receptorii adenozinici ai creierului. Acesti receptori sunt cei care ne ajuta sa simtitm ca ne este somn.Insa receptorii adenozinici nu fac diferenta intre adenozina si cafeina.
Dopamina ne ridica starea de spirit si ne face sa ne simtitm mai bine si sa tinem depresia departe. Acesta este si unul dintre motivele pentru care consumul de cafea este mult mai mare in zonele unde nu este prea mult soare pentru perioade mai lungi. Dopamina contribuie de asemenea la miscarea corpului in mod constient. Astfel Suedia este cel mai mare consumator de cafea din lume si asta in ciuda faptului ca inca din secolul 18 au existat interdictii prin lege prin care oamenii erau amendati sau chiar arestati daca erau prinsi in timp ce consumau cafea.
Regele Gustav al –III-lea al Suediei era atat de convins de efectele negative ale cafelei incat a dispus un prim experiment clinic prin care sa se demonstreze teoriile sale. Din pacate nici el si nici doctorii sai nu au apucat sa vada acest experiment dus la bun sfarsit.
Unele cercetari arata chiar ca cei care beau cafea au mai putine sanse sa dezvolte boala Alzheimer decat cei care nu beau. In timp ce ne simtim mai bine datorita dopaminei, cafeina creste activitatea creierului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu